När man tränar behöver man ibland tillföra näringsämnen utöver de man får i sig genom vanlig mat. De som går in för sin träning svettas rikligt vilket kan innebära brist på mineraler och vitaminer som försvinner då kroppen svettas. Tillskott av dessa viktiga mineraler kan påverka mående och resultat avsevärt. Zink och magnesium är exempel på ämnen som behövs och som kan bli en bristvara för idrottare och byggare. Dessa har en direkt påverkan vad gäller kroppens testosteron, vilket i sin tur har en viktig roll i muskelutveckling och proteinsynteser. Magnesium hjälper även till när det kommer till sömn och vila, varför detta helst skall intas på kvällen när man går och lägger sig.

Protein

Det finns en stor marknad för protein och vassleprotein efterfrågas av flera gymbesökare. Vassleprotein ökar proteinsyntesen och därmed muskelutvecklingen på ett annat sätt än långsammare motsvarigheter. Därför väljer de flesta att dricka tillskott av vassleprotein både efter träning och under dagen. Det finns klara effekter även när det rör sig om fettförbränning men naturligtvis är överkonsumtion inte någonting värt att rekommendera för den som vill behålla sin hälsa. Omkring 2gram/kroppskilo och dag är en vanlig rekommendation för de som tränar.

PWO

Det går knappt att börja skriva om träning utan att nämna pre workout (drink). Detta är kosttillskott som hjälper kroppen att komma igång, minskar mjölksyra och ger bra träningskänsla. Det finns ett flertal olika PWO att testa men flertalet har ungefär samma innehåll så när som på vissa specialkombinationer. Det är i grunden fråga om att öka pump, fokus och energi. Därför innehåller flera PWO rikligt koffein. Även kreatin i olika former är vanligt och då gärna som monohydrat eller buffrat kreatin. Det finns många som vill dosera kreatin själva och inte önskar ha detta med i en PWO. Därför är det stort utbud även utan denna ingrediens. Det samma gäller för koffeinet som kan bli för mycket i vissa preparat.

Även om det finns en hel del regler och lagar kring kosttillskott i Sverige har det varit flera tveksamma produkter på marknaden. De har gett sagolik effekt men även innehållit olagliga ingredienser. Dessa klassas allt eftersom det tillkommer nya varianter och det är fråga om en kamp mellan kemi och regler. Jack3d och Craze uppskattades stort av många men ingen av dessa finns i Sverige nu för tiden. Dock kommer ständigt nya alternativ som varierar i effekt.

När man tränar är det viktigt att hålla fokus på att belasta musklerna och även utan tillskott kan man nå riktigt bra resultat. Faktiskt lika bra som ifall man valt tillskott.

Kosttillskott